HISTORIE KLUBU ACT

Zde je několik zásadních okamžiků historie našeho klubu, které měly a mají vliv na to, co a jak učíme. Zároveň pomohou porozumět tomu, jak spolu souvisí určité části naší výuky jako např. filipínská bojová umění, moderní reálná sebeobrana a zacházení s moderními, ale i tradičními zbraněmi.

1995–2001

Martin Hradecký (budoucí zakladatel ACT) působil jako instruktor sebeobrany a boje zblízka u bezpečnostní a výcvikové agentury SKATACH. Vykonával také činnost osobního ochránce a v roce 2001 získává osvědčení Cvičitel sebeobrany akreditovaný MŠMT.

2001–2002

Dan Zorvan oficiálně přivezl Combat Serrada Escrimu do Čech, kam spolu se SiFu Guro Klausem Filbrandtem pravidelně dojížděli za semináři a soukromou výukou, jejíž náplní byl program Cabales Serrada Escrimy. Martin H. se stává certifikovaným instruktorem tohoto stylu a mimo jiné absolvuje i úvodní několikadenní kurz izraelského systému boje zblízka KRAV MAGA.

2003–2004

V roce 2003 byla oficiálně založena první česká škola tradičního filipínského bojového umění – Combat Serrada Escrima (přímý předchůdce klubu ACT). Náplní výuky bylo zacházení ze střední holí, krátkou tyčí a nožem. Ke konceptu Larga Mano a Espada y Daga se ještě přidává boj na co nejkratší vzdálenost nazývaný Dequerdas – spoutat, svázat. Vyučuje se také kompletní program Sinawali – techniky, kdy jsou používány dvě tyče. Tréninky probíhaly jednou týdně a to na adrese – Ústavní 400, Praha 8 (školní tělocvična).

2005–2006

LAKAS KATORSE v Čechách. V tomto roce začal soukromý trénink s Darrellem Casiňem, který z Filipín přivezl rodinný styl svého strýce (Ricardo C. Casiňo) Lakas Katorse. Kromě technik tohoto originálního stylu jsme společně s Darrellem trénovali i tzv. Adaptive Combat Training – moderní způsob sebeobrany. Seznámili jsme se mimo jiné i z konceptem Shredder. Martin H. úspěšně absolvoval rekvalifikační kurz Instruktor bojových sportů akreditovaný MŠMT.

2007–2008

Absolvovaný měsíční pobyt na Filipínách, kde s Ricardem C. Casiňem Martin trénoval rodinný styl LAKAS KATORSE, jenž Ricardo společně se svými bratry vyvinul. Trénink byl zaměřen na boj s tyčí, nožem, mačetou a dvěma tyčemi. Na závěr pobytu Martin úspěšně absolvoval i zkoušku na Lakan Isa/první dan.

Od září 2007 přestává fungovat česká škola tradičního filipínského bojového umění Combat Serrada Escrima a je zahájen provoz soukromého klubu ARNIS & BALARAW FIGHTING CLUB (ABFC). V tomto roce taky začíná v klubu trénovat Tomáš Platil. V roce 2008 Martin absolvoval intenzivní týdenní kurz – seznámení se základy bojového stylu Silat Suffian Bela Diri pod vedením malajského mistra Maula Mornieho (Brunej-Borneo).

2009–2010

V rámci nácviku modelových situací v klubu ABFC využívání nejen ochranného obleku Redman, ale i Highgear. V roce 2010 se Martin H. osobně setkává se zakladatelem systému LATOSA ESCRIMA panem René Latosou a absolvuje jeho první oficiální seminář v ČR i soukromou výuku. Latosa Escrima byl vůbec první styl filipínského bojového umění, který se zde (v ČSFR) cvičil. Martin Latosa Edcrimu trénoval v letech 1990, 1991 a 1992, tehdy spolu se stylem Wing Tsun.

2011–2012

Absolvovaná výuka u amerického instruktora Jima Wagnera – REALITY BASED PERSONAL PROTECTION. Martin H. se stává oficiálně certifikovaný Tactical Knife Instructor a instruktor programu Family Survival. Dále absolvování specializovaných seminářů: KAPAP COMBATIVES vedeného osobně izraelským instruktorem Avi Nardiou a také základní seminář reálné sebeobrany Personal Defense Readiness (PDR) & S.P.E.A.R. systému pod vedením oficiálně certifikovaného instruktora americké společnosti Blauer Tactical Systems. V roce 2012 se Martin poprvé osobně setkal i se zakladatelem systému URBAN COMBATIVES britským instruktorem Lee Morrisonem – absolvoval jeho seminář zaměřený na boj s nožem v a obranu proti noži a na techniky britských Commandos.

2013

Martin znovu vyrazil trénovat na Filipíny a poznal rodinu Rodela Dagooca (zakladatel DAGOOC ARNIS SYSTEM a mistr Classical Arnis i Modern Arnis). Jeho výcvik byl zaměřen na oblast boje zblízka, bojové použití jedné či dvou tyčí, boje s nožem, použití mačety, bolo nebo ginuntingu a boj s dulo-dulo. Velmistr Rodel Dagooc mu udělil povolení vyučovat některé základní a pokročilé techniky jeho stylu. Znovu se viděl s Jimem Wagnerem na specializovaných kurzech Reality Based Personal Protection v Německu – Protection others, Tactical pen a Urban survival. Zacvičil si i na seminářích Urban Combatives s Lee Morrisonem (jak v ČR, tak ve Velké Británii) absolvoval dokonce i přípravný kurz pro budoucí instruktory. V roce 2013 se také klub ABFC přestěhoval do nového vlastního soukromého prostoru, který se nacházel na adrese: Ortenovo náměstí 542/16, Praha 7.

2014–2016

V tomto období jsme přivítali v našem výcvikovém středisku ABFC dva zajímavé zahraniční hosty. Britský instruktor a zakladatel Urban Combatives Lee Morrison zde vedl specializovaný seminář určený pro příslušníky ozbrojených složek a dále opakovaně přicestoval americký instruktor Jim Wagner, pod jehož vedením jsme absolvovali specifické kurzy – Tactical pistol, Bodyguard defense, Crime survival a Scenario training, Defense tactics, Ground survival, Terrorism survival a Childrens survival. Zároveň se Martin stal oficiálně certifikovaným instruktorem Level 1 systému Reality Based Personal Protection, a Tomáš Platil začal v roce 2014 po ročním intenzivním výcviku působit jako instruktor klubu ABFC.

2017–2021

V těchto letech jsme dále naplno využívali náš výcvikový prostor na Ortenově náměstí. Pořádala se zde nejen pravidelná výuka klubu, ale i oddíl ženské sebeobrany, tréninky zaměřené na fyzickou kondici, specifické semináře, tematické večery, soukromá výuka, skupina zaměřená na cvičení s japonským mečem či kurzy Aegis. Začali jsme také používat označení klubu ACT. Tedy až do vypuknutí Covidové pandemie a s tím spojených opatření. Ke 30.4. 2021 bohužel oficiálně skončil provoz tělocvičny na Ortenově náměstí. Do konce roku 2021 jsme využívali provizorní prostor na Malé Straně v Praze, kde probíhala jen soukromá výuka a trénink malých skupin studentů.

2022–2024

Od ledna 2022 jsme začali trénovat v budově strojní fakulty ČVUT na Karlově náměstí, kam jsme přesunuli veřejné tréninky klubu ACT. V březnu 2022 jsme absolvovali v německém Frankfurtu speciální třídenní instruktorský kurz v systému Armed Combat and Tactics nazvaný S.W.I.C. – Short Weapon Instructor Course Level 1. V dubnu roku 2023 přicestoval na naše pozvání do České republiky zakladatel a hlavní instruktor systému Armed Combat and Tactics – Alexander Zhelezniak, jehož pětidenní pracovní návštěva, byla doslova nabitá praktickými nácviky, sparingem a samozřejmě teoretickými informacemi. Semináře i soukromá výuka v současné době probíhá na adrese: areál loděnice ČVUT, Strakonická 49/60, Praha 5.

NAPIŠTE NÁM

Máte zájem o pravidelné tréninky, semináře, soukromé lekce nebo se nás chcete na něco zeptat? Ozvěte se nám!


Přejít nahoru